Lukusaldo vuodelta 2021
Vuosi on vaihtunut, ja harmittaa kun ei saanut lukea tarpeeksi paljon. Yksi lisää erikoinen vuosi on takanapäin. Valitettavan liiankin hiljaisena, rajoitetusti ihmiskontakteista. Käsitys, että suomalainen luonne on erakko, välttämättä ei olekaan osunut kovin harhaan. Joten ei kovin kummallista ole, jos ei pääse tapaaminen ihmisiä. Tila jää lukemiselle, asia näin voi kääntää positiivisen suuntaan.
Vaikka lukusaldo ei tyydyttää laisinkaan, mutta asia ollut jokapäiväisessä ohjelmassa. Mennyttä aika on peruuttamaton, kuten ei kansan luonnettakaan voi muuttaa miksikään. Mutta tulevan oman elämän rytminä voi yritä muuttaa. Tuleva vuosi on alkanut ja siihen voi panostaa ja pitää ajanhallinta käsiin. Lukea, tutkia ja ennen kaikkia kirjoittaa.
Vuoden 2021 lukusaldoon mahtui seitsemän romaania, yhteen 2785 sivua. Lisäksi kirjallisuus aikakausilehteä ja kännykän ruudusta lukea englanniksi tieteellisiä artikkeleita. Kirjat kaikki suomen kielellä. Edellisvuoden verrattuna lukulistassa enemmän suomalaisia kirjailijoita. Kolme seitsemästä suomalaisia ja loput japanilainen, portugalilainen, turkkilainen ja brittiläinen.
Mottoni on: lukea vain suomenkielisellä. Lukutaito on parantunut, vaikka tahti on edelleen hidas, kenties osin kuuluu minun tyylini, kuten suomalaisille ominainen jurous. Olen jatkanut kirjoittamaan uusia sanoja sanastolistaan ja siihen en voikaan kyllästyä niin kauna kuin luen suomen kielellä. Se on yksi tehokas tapa päästä jäljille suomalaisten ajatusmaailmaan.
Oli mielessä lukea vielä yksi ei kovin isoa kooltaan amerikkalaista romaania, mutta se ei toteutunut.
Iskulause alkavalla vuodelle: edellistä vuotta ahkerammin lukeminen, enemmän ja paljon enemmän kirjoittaminen.