7.2.2019

Isku Vasten Kasvoja

kirjan nimi: Isku vasten kasvoja
Kirjoittaja: Pentti Kirstilä 1983
WSOY, Juva 1983
luettavaa 236 sivua

”Tämä maailma ei sinua vahingoitta, näin sanovat ne, jotka pitkälle kulkivat rakkauden polkuja. Hafiz.”

Kirjan aivan alussa lukee tuo edellä Hafizin teksti. Tämä oli todella suuri yllätys. Tuo suuri Iranilainen mystikko ja runoilija ei ole mitenkään minulle tuntematon, mutta yllätys oli siinä, että suomalainen kirjailija lainaa hänen ajatuksiaan. (Runoilijan koko nimi on Muhammed Šemseddin Hafiz. Iranissa kansa mainitse hänet Hafiz-e- Šīrāzi nimellä. Šīrāz on kaunis ja vanha kaupunki Iranissa.) Tämä juttu herätti sen verran vahva luottamusta kirjaa kohtaan, että oli itsestään selvää varmasti tosi mielenkiinnolla, kirja tulee luettua. Oli jännää, että kuinka läheinen side kirjaan syntyi heti alusta asti, joka säilyi kirjan luettuaan loppuun saakka.
Kirja alkuosa on joku hajamielisen ihmisen päiväkirjaa. Itse asiassa se oli alussa hämmentävää, että mikä tämä heikko laatuinen teksti on? Virhe oli kuitenkin minun, eli lukijan puolella, kun en ollut siinä vaiheessa vielä aivan kartalla, että se on joku päiväkirjan tekstiä. Kirjan loppu puolella olevinani tajusin, että tuo päiväkirja liittyi naisen miesystävään. Toivottavasti olin oikein arvannut. Loppujen lopuksi tuosta päiväkirjasta ei ollut niinkään suurta apua poliisille ratkaista murha juttua. Ainakin sitä oli sen verran apua, että toisen naisen syyttömyys selvisi miehen kuolemassa, joka oli kauan sitten tapahtunut.
Minä en välttämättä vielä ymmärrä mikä ero on käytännössä dekkariin ja jännitysromaanin välillä! Isku vasten kasvoja kirja on jännitysromaani, kuten kirjan alussa lukee. Kirja kertoo raakalaismaisella tavalla murhattu entinen urheilija mies, jonka löydetään kuntopolulta. Kertomuksen tapahtumapaikka on Tampere. Oli jännittävää luettavaa, kevyt, mutta mielenkiintoinen. Ei suomalaisena lukijana pääsin juonissa mukaan. Kuten aina, kirjoissa tuli vastaan ennestään vieraita sanoja, mutta aina suomi – suomi sanankirjasta otin selvää niiden merkityksestä. Siihen oli erityisen suuri apua suomisanakirja.fi sivustosta. Ja muutenkin aika usein on tarve käyttää kyseistä sivustoa.
Siitä huolimatta, että tämän kirja on luettu aika monta kuukautta sitten, mutta edelleen muistan aika paljon siitä. Ylipäätä en voi lukea kirjaa sivua pitempää, ellen oikeasti ymmärrä tekstiä kunnolla. Tietystä joskus on vaikea heti päästää jutussa mukaan heti alussa, mutta kuitenkin tekstin täytyy olla ymmärrettävää.
Poliisi selvittää murhaa. Juoni oli niin hyvää, etten voinut arvata kuinka se päättyy ja lopulta kuka on murhan takana. Minulla oli tuo kirja kotona ja halusin lukea jotain kevyt ja helpompaa. Varsinaisesti en ole dekkarien kaltaisten kannattaja, mutta se virkistää. Olin jumiutunut toisen suuren, paksun ja todella raskaan sarjan tekstisen tunnetun suomalaisen kirjailijan kirjaan. Siksi kaipasin rohkaisua lukemalla jotain jännittävää ja sen verran kevyt, ettei minun tarvitse miettiä mitään.
Tämä on ollut ainut kirja, mitä lukenut Pentti Kirstilältä. Dekkareissa ja jännitysromaaneissa painopiste on tuo jännitys. Mielestäni tässä kirjassa on mukavasti jännitystä ja uteliasuutta herättävä tarinaa. Voin suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti